LA MÚSICA, DES DE BEN PETITS!

LA MÚSICA, DES DE BEN PETITS!

LA MÚSICA, DES DE BEN PETITS!

  • On 16 de març de 2020

Com ja sabeu, la música i l’art en general són dos aspectes que es valoren molt dins l’Escola Pia de Salt. La música és una eina molt poderosa que ens permet indagar més en el món de les emocions de tots i totes nosaltres. És per aquest motiu que ja des de l’arribada dels infants, a P3, se’ls vincula al màxim amb aquesta art. Doncs desenvolupar i potenciar les habilitats musicals i artístiques des de ben petits ens pot ajudar a conèixer-nos molt més a nivell emocional i, en un futur, poder gestionar millor aquest món tan complex com important de les emocions.

Per introduir als més petits en el món de la música, hem adquirit un nou material que ja hem començat a utilitzar: UN CONTE! El conte en qüestió té com a títol “L’arbre de la música”, escrit per l’Anna Godoy López, i la Tona Casas Servat. Aquest magnífic conte el vàrem descobrir a la darrera edició de la fira del conte de Medinyà (una fira esplèndida per si no l’heu visitat mai) on les mateixes autores ens van explicar la funcionalitat amb la qual l’havien pensat, escrit i dissenyat.

És un conte on se’ns van presentant les notes musicals a través d’unes característiques fictícies  i divertides que els hi donen vida! Ens les presenta com una gran família (pares i mares, fills i filles, oncles…). Però el més important de tot és que podem vincular totes aquestes notes amb l‘Escala Musical del Petit Mozart.

Aquesta escala musical és l’escala que tots coneixem, l’escala de Do (Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si i Do) però donant un color a cada nota. És a dir, no és tan important el nom de la nota, com si que ho és el color. El Do, per exemple, és vermell. El Re taronja, el Mi groc… D’aquesta manera enllacem els primers passos dins el món de la notació musical amb un dels aspectes físics més atractius pels infants: ELS COLORS!

Així, la potser avorrida escala de Do que ens apreníem de petits repetint-la, ara la comencem a treballar amb colors que, després, ens ofereixen un munt de materials adaptats per jugar, explorar i divertir-nos. Hi ha instruments amb aquests colors, adhesius, contes, cartes… En aquests darrers anys s’ha avançat molt en aquest sentit i s’ha vist i estudiat que endinsar-nos en la música a través de l’Escala de Mozart, és una molt bona manera de construir una bona base musical pels nostres infants.

Aquí us deixem un recull de fotos dels Capgrossos (p3) on després d’explicar els contes vàrem jugar amb un d’aquests materials de colors: les campanes sonores! Són unes campanes que fan l’escala de Do, però com podeu veure en les imatges, la seva característica principal és la diferenciació dels colors. Cada nota, un color. La resta de la campana, tota igual a les demés. Això fa que l’únic que ens pot ajudar a distingir una nota d’una altra, un so d’un altre, siguin aquests colors que ens vénen donats per l’Escala de Mozart i pel conte de L’arbre de la música!

 

Si els hi pregunteu pel conte de l’arbre de la música, segur que us en parlen i, fins hi tot, us diuen el secret per obrir-ne la porta que està tancada amb una clau molt especial: La Clau de……..?